Recent heb ik bijgedragen aan een digitaal congres ter ere van het 25-jarig bestaan van Terzet (een gerenommeerd bureau voor arbeidsongeschiktheidsvraagstukken). Als dank voor mijn bijdrage ontving ik twee flessen mooie wijn. Die zijn aan mij goed besteed.
Aan alle auteurs werden een paar algemene voorspellingen gevraagd. In dat kader voorspel ik dat iedereen over 25 jaar in een djembella loopt. Niet vanuit religieuze overwegingen, maar vanwege de opwarming van de aarde.
Mijn bijdrage heb ik geschreven onder de titel: De perpetuum paradox, met als subtitel: is er straks nog ruimte voor het individu?
Specifiek was aan mij gevraagd om te voorspellen (i) hoe de (personenschade)wereld er over 25 jaar uit zou zien en (ii) hoe het dan zou zijn gesteld met mijn 95 stellingen die ik vorig jaar op 31 oktober 2017 heb gelanceerd.
Na een korte beschrijving van de historie (en dan ook nog op hoofdlijnen) heb ik de kracht van het individu beschreven en met voorbeelden toegelicht. Vervolgens heb ik aangegeven wat dat dan betekent voor de schaderegeling over 25 jaar in het algemeen en voor de rol en functie van de arbeidsdeskundige in het bijzonder. Uiteraard heb ik daarbij een link gelegd met mijn 95 stellingen als pleidooi voor personenschade 3.0 met als nieuw credo: herstel in autonomie.
Samenvattend merkte ik op dat het primaat van het individu en het primaat van het collectief zich zullen blijven afwisselen als een perpetuum paradox, hetgeen als een historisch gegeven kan en mag worden beschouwd.
De grootste bedreiging voor het individualisme wordt gevormd door een doorgeslagen resultaatgericht management. Het is van belang om de ziel er niet uit te regelen. Het zogenaamde “morsen” van tijd kan bepaald functioneel en ook waardevol zijn, net zoals senioriteit een relevante meerwaarde kan hebben.
Mijn conclusie is dat wij over 25 jaar geen heimwee naar nu zullen hebben. Al zal men dan af en toe nog steeds horen zeggen dat vroeger alles beter was.
Bent u geïnteresseerd in mijn hele bijdrage aan het digitaal congres? Klik dan: hier.
Wilt u zien wie nog meer hebben bijgedragen aan het digitaal congres? Klik dan: hier. U komt dan op de site terecht van Terzet, alwaar u alle bijdragen kunt inzien en downloaden.
Langs deze weg wil ik Terzet nogmaals feliciteren met het 25-jarig bestaan.
En u wens ik heel veel leesplezier toe, alsook een behouden reis in de komende 25 jaar!
Rotterdam, juli 2018
Maarten Tromp