Maarten Tromp 2017 Maarten Luther 1517
Beste mensen,
Weet u het nog? Na de vooraankondigingen 1, 2 en 3 heb ik vorig jaar op deze dag 95 stellingen aan de deur van de Laurenskerk te Rotterdam “gespijkerd”. Tijdens een lezing zijn de Tromps95 op een internationaal forum geplaatst. Na de lezing heb ik een “rol” met stellingen persoonlijk aan een aantal mensen overhandigd, waarmee en waardoor een Hammer Challenge werd gestart. Na afloop werd er geborreld in onze toen nog toekomstige kantoorruimte. Achteraf deed ik verslag van een memorabele dag.
In deze nieuwsbrief zal ik verslag doen van de voortgang van mijn actie. Daartoe zal ik ingaan op:
1. De 95 stellingen: waarom ook alweer?
2. Hoe de actie werd ontvangen?
3. De eerste follow-up
4. De AVG als voorbeeld van herstel in autonomie
5. Het internationaal forum
6. Wilt u (alsnog) een “rol” met de 95 stellingen ontvangen?
7. Onze nieuwe kantoorruimte
8. Een cri de coeur: de zweep van de commercie
9. De volgende nieuwsbrief
10. Inschrijven voor de nieuwsbrief?
1. De 95 stellingen: waarom ook alweer?
De 95 stellingen vormen in zijn geheel een pleidooi voor personenschade 3.0 met als nieuw credo: herstel in autonomie. Daarmee wil ik bijdragen aan een evenwichtiger, efficiënter en bovenal rechtvaardiger schaderegelingstraject in personenschadezaken (de verzamelnaam voor letsel- en overlijdensschade-zaken). De diepere boodschap van de stellingen is om (i) zich beter in te leven in de situatie van slachtoffers en nabestaanden, (ii) beter te communiceren en (iii) meer en beter samen te werken. Dat vereist niet alleen een holistische aanpak, maar ook een omslag van het aannemen van een houding naar het vervullen van een opdracht.
Na de lezing in de Laurenskerk heb ik de papieren rol met stellingen persoonlijk aan diverse invloedrijke personen in de branche overhandigd, met het verzoek om één of meer specifieke stellingen met de eigen achterban/organisatie te bespreken en om een follow-up te overwegen. Daarmee en daardoor is een Hammer Challenge gestart.
De stellingen zijn ook op een internationaal forum geplaatst: Tromps95 waardoor het nationaal en internationaal mogelijk is om op één of meer stellingen te reageren. Ook op die reacties kan worden gereageerd. Aldus kan internationaal worden samengewerkt en worden bijgedragen aan de ontwikkeling van een meer holistische kijk op personenschade 3.0 met het credo: herstel in autonomie.
2. Hoe de actie werd ontvangen?
Met gepaste trots kan ik melden dat de boodschap van mijn actie goed is gevallen. Voor, tijdens en na mijn actie heb ik wereldwijd steun mogen ontvangen. Na de actie werd ik vaak Maarten Luther genoemd in plaats van Maarten Tromp.
De boodschap is ook goed opgepakt. Zo verscheen de banner van Tromps95 tijdens de lezing van Victor Jammers (Lid Raad van Bestuur Slachtofferhulp Nederland), aan wie ook een Hammer Challenge was opgedragen.
Dat de actie goed is ontvangen en opgepakt mag ook blijken uit de uitnodigingen die ik onder andere van de stichting Personenschade Instituut voor Verzekeraars en van Slachtofferhulp Nederland heb ontvangen om nog een keer over de stellingen te komen praten.
3. De eerste follow-up
Mijn stellingen waren voor het bureau Terzet (een gerenommeerd bureau voor arbeidsongeschiktheidsvraagstukken) aanleiding om mij te vragen om een bijdrage te leveren aan het digitaal congres ter ere van hun 25-jarig bestaan. Dat heb ik met plezier gedaan. Mijn bijdrage heb ik geschreven onder de titel: De perpetuum paradox, met als subtitel: is er straks nog ruimte voor het individu? Specifiek was aan mij gevraagd om te voorspellen (i) hoe de (personenschade)wereld er over 25 jaar uit zou zien en (ii) hoe het dan zou zijn gesteld met mijn 95 stellingen die ik vorig jaar op 31 oktober 2017 heb gelanceerd. In mijn bijdrage ben ik met name ingegaan op de stellingen die voor arbeidsdeskundigen relevant zijn, dat zult u begrijpen. Op ons blog vindt u een samenvatting van mijn artikel. Bent u geïnteresseerd in mijn hele bijdrage aan het digitaal congres? Klik dan: hier. Wilt u zien wie nog meer hebben bijgedragen aan het digitaal congres? Klik dan: hier. U komt dan op de site terecht van Terzet, alwaar u alle bijdragen kunt inzien en downloaden.
Ten behoeve van de eerste nieuwsbrief na 31 oktober 2017 van de Pan European Organisation of Personal Injury Lawyers (PEOPIL) heb ik binnen dat netwerk (nogmaals) aandacht gevraagd voor de 95 stellingen en het internationaal forum, alwaar in drie talen op die stellingen kan worden gereageerd.
Mijn stellingen 58 t/m 72 (die alle over overlijdensschaden gaan) waren voor de redactie van het Tijdschrift Vergoeding Personenschade (TVP) aanleiding om een bijdrage van mij te vragen aan het themanummer over “de dood”. Mijn artikel heb ik recent aan de redactie toegestuurd. Het themanummer zal in december 2018 verschijnen.
Per 1 januari 2019 zal een wettelijk recht op smartengeld worden geïntroduceerd voor derden. Daarmee zal mijn stelling 59 in vervulling gaan: “De wetgever is al vanaf 1975 in gebreke met het introduceren van een wettelijk recht op smartengeld in overlijdensschadezaken.” Deze wettelijke introductie is overigens niet alleen het resultaat van mijn stellingenproject, maar toch! Speciaal voor deze nieuwsbrief heeft John van der Wouden een notitie geschreven over Affectieschade.
Tot slot kan ik beweging melden op politiek niveau met betrekking tot de fiscale effecten van schadevergoedingen op de aanspraak op toeslagen/bijslagen in het algemeen en op de hoogte van verschuldigde eigen bijdragen in het bijzonder. Zie daartoe de brief van 13 juli 2018 van minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Met name de jarenlange inzet van Henk Koudijs mag in dit kader niet onvermeld blijven. Henk Koudijs was zelf 39 (!) jaar lang betrokken in een letselschaderegeling. Op 31 oktober 2017 heb ik ook aan hem een rol met stellingen uitgereikt met een oproep aan de markt door middel van stelling 95: “Het leven is te kort voor een lang en frustrerend schaderegelingstraject. Het kan echter niet lang genoeg zijn voor een goed glas wijn.
4. De AVG als voorbeeld van herstel in autonomie
Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden. De wet vervangt de Wet Bescherming Persoonsgegevens uit 2001. De AVG biedt particulieren een grotere bescherming tegen datamisbruik in het algemeen en tegen een ongewilde handel daarin in het bijzonder. Belangrijk is dat particulieren nu ook meer rechten hebben gekregen, waaronder het recht op (i) inzage, (ii) rectificatie, (iii) gegevenswissing, (iv) overdraagbaarheid en (v) bezwaar. Met dat alles krijgt men meer autonomie en zeggenschap over de gegevens met betrekking tot de eigen persoon. Aldus is de AVG een mooi voorbeeld van herstel in autonomie.
Dag in dag uit werken wij op dossierniveau met heel persoonlijke gegevens van (i) onze cliënten en (ii) van hun gezinsleden. Daar zijn wij altijd al heel zorgvuldig mee omgegaan. Dat zullen wij uiteraard blijven doen. In zoverre verandert de AVG daar niets aan.
5. Het internationaal forum: Tromps95
Eerlijk gezegd vallen de activiteiten op het forum Tromps95 een beetje tegen. Mogelijk komt dat omdat wij zelf nog geen actieve bijdrage aan het forum hebben geleverd, noch aan anderen hebben gevraagd om een reactie te plaatsen. In het komende jaar zullen wij ons daar meer (en beter) op gaan richten.
Wilt u nu al een actieve bijdrage leveren? Dat kan heel eenvoudig. Nadat u bent ingelogd (via een eenmalige Sign Up, rechtsboven op de homepage) krijgt u toegang tot de 95 stellingen en onze besloten members-page. U kunt daar alle activiteiten op het forum zien, van aangesloten members tot alle (inter)nationale reacties.
6. Wilt u (alsnog) een “rol” met de 95 stellingen ontvangen?
Er zijn nog papieren “rollen” met de 95 stellingen beschikbaar. Wilt u er één ontvangen? Stuur dan een mail naar secretariaat@maartentromp.nl en wij sturen u een rol toe (zolang de voorraad strekt!).
7. Onze nieuwe kantoorruimte
Na de ceremonie op 31 oktober 2017 in de Laurenskerk, werd er geborreld in onze toen nog toekomstige nieuwe kantoorruimte. Uiteindelijk zijn wij daar pas per 1 juli 2018 daadwerkelijk ingetrokken. Inmiddels zijn wij al enigszins gewend aan onze nieuwe kantoorruimte op de 22e verdieping van de WTC-toren in hartje centrum Rotterdam. Met trots voegen wij een paar foto’s in om u een impressie te geven. Wilt u een fotoanimatie van 30 seconden zien? Klik dan hier.
8. Een cri de coeur: de zweep van de commercie
In mijn beleving lopen de reactietermijnen aan de zijde van (sommige) verzekeraars onacceptabel hoog op. Ook is bij (sommige) verzekeraars sprake van een uitloop van (kwalitatief hoogwaardig) personeel. In complexe dossiers moet daardoor vaak nog langer op een inhoudelijke reactie worden gewacht. Het lijkt erop dat bij (sommige) verzekeraars meer aandacht bestaat voor de eigen organisatie (al dan niet in verband met een voorgenomen en/of net gerealiseerde fusie/overname), dan voor de afhandeling van een letselschadezaak. Daardoor hebben belangenbehartigers “werk van het werk”. Zij moeten hun cliënten herhaaldelijk uitleggen dat en waarom een reactie uitblijft.
Het is duidelijk dat dit een ongewenste situatie is. Dat wordt door verzekeraars ook niet betwist. Zo beschouwd is een en ander op zich wel te verklaren. Maar dat betekent nog niet dat het daarmee ook is te rechtvaardigen. Dat is het namelijk zeer zeker niet. Het is ook in strijd met de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL), die verzekeraars zichzelf medio 2006 hebben opgelegd. Cliënten ervaren de huidige situatie als “een zweep van de commercie”.
Helemaal klachtwaardig wordt het als verzekeraars vooruitlopend op die vertraagde inhoudelijke reactie geen nadere voorschotten willen verstrekken. Daarmee wordt stelling 31 miskend: “Voorschotten zijn de smeerolie van de schaderegeling.” Naar mijn stellige overtuiging is het ook contraproductief. Het leidt namelijk alleen maar tot een verhoogde werkdruk en een toename aan negatieve energie. Beide factoren zijn stress verhogend. Niet alleen aan de zijde van de verzekeraar, maar zeker ook aan de zijde van het slachtoffer. Graag spreek ik daarom de hoop uit dat dit soort praktijken bij (sommige) verzekeraars snel zullen worden uitgeroeid.
9. De volgende nieuwsbrief
Het streven is erop gericht om voortaan elk jaar op 31 oktober een nieuwsbrief te laten verschijnen waarin opnieuw verslag wordt gedaan van de voortgang van personenschade 3.0 in het algemeen en de rol van Maarten Tromp Advocaten daarbij in het bijzonder.
10. Inschrijven voor nieuwsbrief?
Mocht deze internationale nieuwsbrief u bereiken via social media en wilt u voortaan automatisch op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent deze actie? Dan kunt u zich via deze link voor onze nieuwsbrief inschrijven, zodat ook u kunt gaan bijdragen aan personenschade 3.0.
Zou u dit bericht weer willen delen in uw netwerk? En zou u dan in uw tweet (weer) de hashtag: #Tromps95 willen gebruiken?
Waarom? Omdat iedereen in zijn leven te maken kan krijgen met personenschade. En omdat u nu kunt helpen het verschil te maken.
Zegt het voort!
Maarten Tromp & het team van Maarten Tromp Advocaten