Klik hier voor de presentatie: Het Puberende Brein
Op 24 mei 2011 heb ik een lezing gegeven voor mijn Lionsclub over het Puberende Brein. Dat onderwerp heeft persoonlijk en ambtshalve mijn interesse. Wist u bijvoorbeeld dat patiënten met hersenletsel vaak hetzelfde gedrag vertonen als pubers?
In de bijgaande powerpointpresentatie ga ik eerst in op de hersenen in het algemeen. Daarna ga ik in op het puberende brein. In de afgelopen 10 jaar hebben neurowetenschappers ontdekt dat de hersenen van adolescenten (jongeren van circa 10 tot 22 jaar) anders werken dan de hersenen van volwassenen. De hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de hormonen en de emoties zijn in de adolescentie veel actiever dan de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de regulerende functies. Die combinatie verklaart het typische pubergedrag, zoals bijvoorbeeld het niet (goed) kunnen plannen en het niet (goed) kunnen aanpassen van gedrag. Het verklaart ook waarom pubers niet de beste beslissers zijn en waarom de kick (lees: de emotie) het vaak wint van de ratio.
Het is verdedigbaar om te stellen dat deze nieuwe medische inzichten juridische gevolgen zouden moeten krijgen. Een apart adolescenten strafrecht wordt al bepleit. De risicoaansprakelijkheid van ouders voor onrechtmatig handelen van kinderen is nu nog beperkt tot 14 jaar. Er zijn (politieke) plannen om dat op te rekken tot 18 jaar. Als dat allemaal op stapel staat, dan is het ook verdedigbaar om te stellen dat jonge slachtoffers van verkeersongevallen geen eigen schuld meer mogen worden tegengeworpen op grond van verkeersgevaarlijk gedrag.
Het puberende brein is met dit alles een nieuw lawyers’ paradise!
Maarten Tromp, 25 mei 2011