- Maarten Tromp Advocaten - http://blog-maartentrompadvocaten.nl -

Nieuwe tussenstand wijnactie: € 2.000,– voor Muziek als Medicijn

Eind vorig jaar is door Maarten Tromp Advocaten een wijnactie gestart ten behoeve van het project Muziek als Medicijn. Bij wijze van tussenstand is op 5 maart 2018 in het Erasmus MC een cheque ter waarde van € 1.000,– overhandigd aan initiatiefnemer prof. dr. Hans Jeekel. Inmiddels is nog een keer
€ 1.000,– overgemaakt.

Wilt u (alsnog) bestellen?  

Er zijn nog 150 flessen wit beschikbaar. De verkoop (per doos van 6 flessen) duurt zo lang de voorraad strekt! Ter herinnering nog een keer de proefnotitie:

Een nieuwe wereldwijn van 100% Chardonnay druiven. Heldere zachtgele kleur met een limoengroen tintje. De geur is rijk (vanwege het houtgebruik). Volle en rijke aanzet. De wijn is complex, mollig, sappig en rijp. Tonen van exotisch fruit, limoen. Prima in balans met een mooie lengte. Uitstekende partner bij zalm en knoflookgarnalen. Of bij mooie visgerechten, patés, witvlees, gevogelte en zachte kazen. Deze prachtige uitgebalanceerde wijn is nu op dronk en zeker houdbaar tot 2020.

Als de voorraad op is, zal Maarten Tromp Advocaten de opbrengst verhogen tot € 500,–, waarna de totale opbrengst uit zal komen op € 2.500,–. Dus: wie maakt ons los?!?

De bestellingen ontvang ik graag via secretariaat@maartentromp.nl [1], waarna ik contact met u zal opnemen in verband met (i) de levering en (ii) de betaling.

Voor uw riante bestelling zeg ik u bij voorbaat dank.

De voortgang van Muziek als Medicijn?

Inmiddels kan ik ook de eerste wetenschappelijke successen melden van de projectgroep Muziek als Medicijn. Eerder was door die projectgroep al het hoogste wetenschappelijk bewijs gevonden voor het feit dat volwassenen na een operatie significant minder angst en pijn ervaren als men voor, tijdens en na de operatie naar muziek heeft kunnen luisteren. Op 7 november 2018 is Marianne van der Heijden gepromoveerd op het gebied van de helende werking van muziek bij (i) prematuur geboren kinderen op de intensieve care, (ii) kinderen van 0 tot 18 jaar die een operatie moeten ondergaan, (iii) kinderen met brandwonden en (iv) kinderen die een pijnlijke procedure op de spoedeisende hulp moeten ondergaan. De belangrijkste conclusie is dat dus ook kinderen significant minder pijn en angst ervaren als zij naar muziek luisteren. Meer informatie over dit proefschrift kunt u lezen in het persbericht [2] van de projectgroep Muziek als Medicijn.

De bijzondere relatie tussen Muziek als Medicijn en het brein is door prof. Erik Scherder al een paar keer op tv benoemd. Tijdens een recent congres dat ik bijwoonde, bevestigde de mij bekende neurowetenschapper Ben van Cranenburgh dat muziek en het brein een bijzonder duo vormen. Hij heeft er ook een boek [3] over geschreven. Ten slotte heeft ook Jeroen Geurts recent over de wetenschappelijke waarde van Muziek als Medicijn geschreven in het NRC [4].

De projectgroep wil het positief effect van muziek bij nóg een aantal operaties aantonen, zoals bij kinderen tussen 12 en 18 jaar (die een pijnlijke borstoperatie moeten ondergaan) en bij ouderen (in verband met het voorkomen van delier na een heupoperatie). Daarna moet Muziek als Medicijn worden geïmplementeerd in de reguliere gezondheidszorg. Want muziek verdient een toekomst in het ziekenhuis. Muziek als nieuwe, duurzame behandelingsvorm kent geen bijwerkingen, geen afval, geen transportkosten en kan bovendien kostenbesparend werken. De goede toegankelijkheid van muziek in combinatie met minimale kosten, maakt een brede implementatie mogelijk. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de website: www.muziekalsmedicijn.nl [5]

Rotterdam, november 2018

 

Maarten Tromp