- Maarten Tromp Advocaten - http://blog-maartentrompadvocaten.nl -

Zorgverzekeraars op ethisch hellend vlak?

In de NRC staat altijd een leuke column (ik@nrc.nl [1]). Daar kan iedereen een stuk voor aanreiken. Het ikje in de NRC van 4 april 2012 gaat over de gigantische invloed van zorgverzekeraars. De vraag rijst of die invloed niet te ver gaat. Zorgverzekeraars begeven zich naar mijn mening op een ethisch hellend vlak. Oordeelt u zelf.

 Slapende honden

Voor een zieke vriend haal ik medicijnen bij de apotheek. De arts heeft medicijn A voorgeschreven, maar de apotheker geeft medicijn B mee. “Daartoe zijn wij verplicht door de verzekering. Het meegegeven medicijn is goedkoper.” Werken ze precies hetzelfde? Eerst denkt de apotheker wel, dan zoekt hij er meer over op en blijkt B vertraagd stofjes af te geven. Mijn vriend slikt al weken het verkeerde medicijn. “Komt dat vaak voor?”, vraag ik, “dat jullie een ander medicijn meegeven dan is voorgeschreven?” “Dagelijks, maar we willen geen slapende honden wakker maken.”

 Ewoud Sanders

Die slapende honden wil ik wel mee helpen wakker te maken. Als dit zo door gaat sluit ik een claim wegens misbruik van machtspositie bepaald niet uit. Zegt het voort!

Rotterdam, april 2012

Maarten Tromp